Tada, die Frische Geschwister in actie voor de eerste keer. Voor ons eerste avontuur reizen we af naar Dordrecht waar we gaan koken voor Egbert, Hilde en hun kinderen Chaya, Norah en Ischa. Spannend; zou de gouden formule ook werken in een vreemde keuken?
Bij aankomst krijgen we eerst een uitgebreide rondleiding langs koel- en keukenkasten, verborgen provisiekasten en door de tuin, waar zelf gekweekte rucola groeit. Daarna is het tijd om te brainstormen. Hierbij krijgen we direct hulp van een van de kinderen, die ons duidelijk maakt dat zij heel goed pizza kan maken en dat een goede pizza eigenlijk in elk zich zelf respecterend menu thuishoort. Goed, dat is dus geregeld het hoofdgerecht bestaat uit mini pizza’s aangevuld met een salade met sla uit eigen tuin en alle lekkere groenten die we kunnen vinden in een van de eerder genoemde kasten.
Voor het toetje willen we iets doen met karamel. De laatste keer dat we in een vreemde keuken met karamel aan de slag waren was uitgelopen op een klein drama, maar die ervaring en de nodige oefening verder maakt karamel het perfecte ingrediënt voor een uitdagend toetje. We besluiten voor karameltaart te gaan. Of toch niet? Het is vrij ingewikkeld en na raadplegen van een expert, blijkt dat voor het eerst in je leven karameltaart maken onder tijdsdruk in een vreemde keuken geen goed idee is.
Gelukkig gaat het voorgerecht makkelijker. In de koelkast vinden we geitenkaas. Bingo. Het is moeilijk om een voorgerecht met geitenkaas te laten mislukken, maar om er echt iets speciaals van te maken is de nodige fantasie nodig. In het originele idee wilden we daarom wat ‘gebakken lucht’ toevoegen. Doordat we moeite hadden met het gebruik van de oven, was de lucht helaas niet goed doorbakken en konden we het niet gebruiken. Desalniettemin mag het resultaat er wezen (zie foto). De geitenkaas mandarijn salade zonder gebakken lucht zou niet misstaan op de kaart van menig restaurant.
Tot slot nog het toetje. We willen wel voor een taart gaan, maar zonder gebruik van de oven, want daar zit de gebakken lucht nog in. Daarom gaan we voor een variant op kwarktaart. Een bodem is zo gemaakt met verkruimelde kaakjes, boter en wat kruiden to spice it up a little. De topping is lastiger, omdat er geen kwark of gelatine aanwezig is. Geen probleem. Met behulp van roomkaas, (vruchten)yoghurt en heerlijke verse kersen wordt een verrukkelijke kwark gemaakt. Garneren met lavendelbloementjes en er ontstaat een geweldig toetje.
Conclusie vijf tevreden eerste proefkonijnen. Het was voor ons naast een leuke ervaring ook een bevestiging dat ons concept werkt. Verder hebben we veel geleerd over het gebruik van ovens, gebakken lucht en ingrediënten in een vreemde keuken. Van Egbert en Hilde hoorde we naderhand, dat ze in de week na ons bezoek veel nieuwe dingen hebben geprobeerd met de ingrediënten die ze in huis hadden. Een extra bekroning op het succes van de avond. Op naar het volgende proefkonijn.