In de grotere steden zijn ze meer een meer trendy aan het worden: Fixies: fietsen zonder vrijloop, ook wel doortrappers in goed Nederlands. Als je fiets rol draaien je trappers mee.
Maar een fixie gaat verder, de fiets is teruggebracht tot de essentiële onderdelen, wielen, ketting,frame, trappers, zadel, stuur en dat was het z’n beetje ook wel. Ontstaan bij de fietskoeriers in Amerikaanse steden die behoefte hadden aan een onderhoudsvrije fiets waar niks kapot aan kan gaan. Reparatie en dus stilstaan kost tijd en geld. Geen kwetsbare versnellingen, geen rammelende spatborden, geen remmen.
Geen remmen?
De fixie rijder remt door met een move het achterwiel stil te zetten en zo al slippend te remmen een skid stop. Maar nog belangrijker is een antipecernede rijstijl, stoppen en remmen voorkomen, anders gaat het voordeel van een slijtvaste fiets wat verloren als je achterband om te haverklap versleten is.
Cult
In de steden is rond de fixie een scene ontstaan van rijders die met de fixie voor een bewuste, gezonde levensstijl kiezen. Liefhebbers bouwen en ontwerpen zelf een fixie, vaak op basis van een baanfiets, die rijden ook al zonder versnellingen en remmen.
Maar ook steeds meer ‘gewone’ mensen kiezen voor deze eenvoudige maar vaak zorgvuldig ontworpen fietsen . Al kiezen veel mensen dan toch voor een ‘fixie’ met vrijloop en in ieder geval 1 (wettelijk voorgeschreven) rem.