The heat is on ..

Na het succes van de eerste try-out was het tijd voor een tweede. Met zo’n 309,15 graden boven het absolute nulpunt (sorry in het dagelijks leven studeer ik scheikundige technologie), was het vooral zaak om ons hoofd koel te houden. Gelukkig bleek het bij aankomst in de keuken een stuk koeler dan de buiten heersende 36 graden celsius.

Nadat we voorgesteld waren aan de overige gasten in het huis (twee varkens, een kat en een kip) en de buurman, die mee zou eten, kon de brainstormsessie beginnen. Tijdens de rondleiding hadden we al veel inspirerende ingrediënten gespot: pruimenchutney, verse kapucijners, eetbare bloemen, zelfgemaakte bananensap en vijgen; meer dan genoeg voor een fantastische maaltijd dus.

Eén ding was duidelijk de maaltijd moest verfrissend en zomers worden en bereid zonder het gebruik van de oven, want dit laatste zou de paradijselijke keuken weleens kunnen veranderen in een plaatselijke hel. Zo geschiede het dat het oorspronkelijke idee van eieren uit de oven als voorgerecht transformeerde in een frische carpaccio van verse groenten. Hoe we het bedenken weten we zelf ook niet helemaal, maar het werkt fantastisch (het recept is binnenkort te vinden op onze facebook).

Het voorgerecht had de smaakpapillen in opperste staat van paraatheid gebracht en dus was het tijd voor het hoofdgerecht. Ondertussen maakten paps en mams ons duidelijk dat ze best wel iets zouden lusten door hongerig aan de keukendeur te knorren. Voor de duidelijkheid, mams en paps zijn de twee varkens en zij kregen helaas voor hen pas om half tien te eten. Het hoofdgerecht bestond uit friszoete torentjes van rijst geserveerd met geroerbakte snijbiet in een roomsaus met hazelnoten. Een zeer geslaagde combinatie, die geserveerd met een eetbare bloem er ook nog eens prachtig uitzag.

Zoals altijd kan een goed dessert het verschil maken tussen ‘lekker gegeten’ en ‘een top diner’. De ingrediënten die in aanmerking kwamen voor het dessert waren: Vijgen, een reep chocola, vanille ijs en perenijsjes. Nu herken je hier misschien niet direct een top dessert in, maar dat komt omdat er nog één ingrediënt mist: popcorn!. De popcorn geeft de chocola een heerlijk knapperige bite, gecombineerd met gehakt peren ijs voor een friszoete sensatie of met vanille ijs voor een klassiek dessert. De vijgensaus, gemaakt van in blokjes gesneden vijg gekookt met zoethout en vijgensiroop, gaf de finishing touch aan dit, al zeg ik het zelf, verrukkelijke dessert.

Na het eten was het tijd voor de nabespreking. Wij waren heel benieuwd wat voor onze eters nu de samen eten painttoegevoegde waarde was van het concept. Duidelijk naar voren kwam het feit dat je lekker thuis kan blijven en je eigen ding doen, terwijl je eet alsof je in een restaurant zit. Daarnaast is de beleving belangrijk; het is leuk om te zien wat voor creatieve maaltijd er wordt geserveerd met de inhoud van jouw keukenkast. We hopen mensen hiermee te inspireren of in ieder geval een leuke avond te bezorgen. Na de bespreking hebben we gezamenlijk nog even in de kasten gekeken om een recept te verzinnen voor de overgebleven rijst. Dit bracht een geslaagde tweede try-out tot een einde. Als dank hebben we nog verschillende zelfgemaakte chutneys, vruchtensappen en jams meegekregen. Wellicht zien jullie die terug in een van de volgende blogs .. of op je eigen bord ..

Plaats een reactie