Net als voor auto’s zijn er ook voor fietsen speciale winterbanden te krijgen, merendeels bedoelt voor de mountainbiker die ook onder winterse omstandigheden los wil. Maar er zijn ook banden geschikt voor hybride en stadsfietsen.
Winterbanden voor de fiets hebben net als auto’s een afwijkend grover profiel. Daarnaast is het rubber wat zachter, met als resultaat betere grip bij ijs en sneeuw.
Net als bij winterbanden voor auto’s sluiten de banden ook sneller door het zachtere materiaal zodra de temperaturen te hoog worden.
De meeste fietsbanden voor de winter hebben bovendien ook nog spikes. Allemaal hebben ze de spikes aan de zijkanten van het loopvlak zitten, de extreme ook op het loopvlak.
Voordeel van de banden met alleen spikes aan de zijkanten is dat, mits de band hard wordt opgepompt de spikes de weg niet raken, je ze dus ook nauwelijks gebruikt maar er ook geen hinder van ondervindt en de spikes minder slijten. In zachte sneeuw waarin je iets wegzakt werkt het uiteraard wel. Kom je in gladde omstandigheden laat je iets druk van de band, en de spikes doen hun werk.
De banden met spikes op het loopvlak zijn minder voor de weg geschikt de spikes slijten snel of raken los, bij Schwalbe kunt je ze wel vervangen. Deze banden zijn voor in de modder,sneeuw en ijs.
Winterbanden met spikes kosten tussen de 40 en 100 euro per stuk.
Tips voor fietsen onder winterse omstandigheden.
- Zorg dat je snel en goed met de voeten bij de grond kunt, zadel lager en de klik-pedalen niet te strak.
- Minder hard oppompen geeft meer grip.
- Banden met een grovre profiel hebben meer grip, dus een goedkopere oplossing dan echte winterbanden kan de aanschaf van banden met ander profiel zijn.
- Als je ervoor kiest maar 1 band van spikes te voorzien neem dan het voorwiel. Dat lijkt vreemd aangezien de aandrijving achter zit maar het wegglijden is voornamelijk bij het voorwiel
kijk op go-sport voor een actueel overzicht van winterbanden voor fietsen